Поетски нїтки Меланиї Павлович

 

У рамикох 110-рочнїци предшколского воспитаня у Руским Керестуре, 6. манифестациї  „Поетски нїтки Меланиї Павлович“ и   80 роки од народзеня и 10 роки шмерци Меланиї Павлович

ПРЕДШКОЛСКИМ УСТАНОВОМ
у хторих ше воспитно-образовна робота орґанизує на руским язику: Руски Керестур, Коцур, Дюрдьов и у хторих ше руски язик виучує як виборна активносц: Нови Сад, Вербас, Суботица и поволаним

Поволуєме вас на 15. схадзку Активу воспитачкох/вихователькох руского язика хтора ше отрима, соботу, 10. новембра 2012. року, на 11.00 годзин у Предшколскей установи „Бамби” Оддзелєня „Цицибан“ у Руским Кeрестуре, ул. М Тита 77.

МЕЛАНИЈА ПАВЛОВИЋ
(Руски Крстур, 9.10.1932 - Нови Сад, 10.11.2002)

Јубилеји, годишњице: 80 година од рођења и 10 година смрти  песникиње

Меланија Павловић, девојачко презиме Џуња,  рођена је у Руском Крстуру 9. октобра 1932. године. Основну школу и нижу гимназију са малом матуром завршила је у  родном месту, а средњу економску – у Старом Бечеју. Економски факултет је завршила уз рад и дипломирала 1972. године.
Прву службу је добила у ПК "Први мај" у Руском Крстуру (1951-1960), а затим се са породицом преселила у Нови Сад и наставила да ради као банкарски службеник (1960-1967). Године 1967. уз рад у банци завршава Вишу економско-комерцијалну школу. Крајем 1967. године Меланија Павловић прелази на рад у Новинско-издавачко предузеће "Руске слово" на место руководиоца рачуноводства. Ту је остала да ради све до одласка у пензију 1989. године.
Меланија Павловић је почела да пише песме 1947. године. Тада их је објављивала у једином русинском месечнику за децу Пионирска заградка (Пионирски вртић), али се тек 1960. године представила као песникиња. Од тог времена њене песме чешће срећемо у Пионирској заградки, Народном календару, а понекад и на страницама подлиска Литературне слово (Књижевна реч), који једном месечно излази у недењнику Руске слово све до данас). Од 1970. године и часопис за књижевност и културу Шветлосц (Светлост)  објављује њене песме намењене одраслим читаоцима. Посебно признање је добила уношењем 13 њених песама у Антологију дечије поезије, коју је "Руске слово" издало 1964. године. Тада је ушла у ред 9 најбољих оновремених русинских песника који су писали за децу.
Културно-уметничком делатношћу почела је да се бави још као ученица крстурске Гимназије. Током целе своје радне активности бавила се и књижевним стваралаштвом и културно-уметничким аматеризмом, нарочито после пресељења у Нови Сад. Била је више година члан хора и вокални солиста у Културно-уметничком друштву "Максим Горки" у Новом Саду. У то време била је солиста и члан дуета са Зденком Орос Радио Новог Сада. Неколико солистичких и дуетских песама и данас можемо чути у русинским музичким емисијама.
Аутор је већег броја радио драма и драмских сличица за децу, које су емитоване. Неке од њих су превођене. Као интерпретатор разних улога учествовала је у великом броју радио драма за децу и одрасле. Њен се глас и данас чује у репризираним драмским емисијама на русинском језику Радио Новог Сада.
Меланија Павловић је била врло комуникативна личност. Била је удата за Јанка Павловића, сличног њој по темпераменту, а - рекли бисмо - и по културно-уметничким интересовањима. Тако су њих двоје више година били међу најактивнијим члановима Новосадске сцене Аматерског русинског театра "Ђађа" и новосадског Културно-уметничког друштва "Максим Горки".
Растанак са родним Руским Крстуром, у којем је провела девојаштво и основала породицу, није јој лако пао. Дуже време потиснута осећања изазвана тим растанком поново су оживела. Знала је да каже, сећајући се тадашњих тренутака, да се још на спакованом намештају, спремљеном за селидбу, у њој поново родила поетеса. Ту је забележила прву песму намењену одраслима, а затим у Новом Саду другу, трећу... итд. све до, такорећи, последњих месеци живота.
Као дипломирани економиста, Меланија Павловић није била теоретски припремљена за књижевно стварање. На то ју је навела љубав према књижевности и жеља да иза себе остави писани траг. Али, практичним  радом на литерарном плану,  сусретима и дијалогом са истакнутим писцимамса других језичких подручја, читајући њихова дела и учећи се на њима – она је са успехом допуњавала своје теоретско знање. Ту констатацију најбоље потврђују њене песме из каснијег периода.
Њена прва књига песама носи наслов Нїтки (Нити). Из штампе је изашла у октобру 1971. године. Следи сликовница Веселинка (1974), затим Сонне бавенє (Снена игра, 1982), па Габи одходу (Валови одласка, 1984). После тога објављује збирку прича за децу  Били жаданя (Беле жеље, 1988), а затим јој издавачка кућа "Стражилово" 1990.  издаје преведене песме под насловом Веселиште, што асоцира на  Веселинку. Затим следи двојезично издање њене књиге на релацији Нови Сад-Подгорица, Яр у моїм шерцу – Пролеће у мом срц. Тада је изабрана и за члана Друштва књижевника Црне Горе. Своју књигу песама Розбавене лєто (Разиграно лето), нажалост, није доживела да види –  из штампе је изашла априла 2003, а Меланија је, савладана тешком болешћу, преминула пола године раније.
Радом на културно-уметничком пољу стекла је знатан број признања, од којих су значајнија:  Плакета КУД "Максим Горки" за 30 година активности, Сребрна плакета АРТ "Ђађа" за 25 година позоришног рада, Награда "Невен" за књигу поезије за децу "Веселинка", Златна значка КПЗ Србије за позоришни аматеризам и општу аматерску културно-уметничку делатност, Повеља ССРН Војводине, Искре културе КПЗ Војводине и Орден рада са сребрним венцем (1988).
Меланија Павловић је преминула 9. новембра 2002. године. Сахрањена је 10. новембра на Новом гробљу у Новом Саду.

***

У Новом Саду је 9. октобра 2007. године у оквиру Друштва за русински језик, књижевност и културу основан Књижевни сусрет Песничких нити Меланије Павновић. Први председник Одбора манифестације био је мр Лука Хајдуковић. До сада jе одржано пет манифестација посвећених Меланији Павловић и то: 2007, 2008, 2009, 2010 и 2011. године, а у току је и шеста 2012. године.
Одбор Књижевног сусрета је 2009. године објавио двојезилжчну књигу (избор прозе и поезије на српском и русинском језику), под називом Плави лет – Балави лєт, која је представљена у русинским срединама (школама, пред. установама и културним институцијама). 

 

ПРОГРАМ  
ПЕТE  КЊИЖЕВНЕMАНИФЕСТАЦИЈЕ  „ПЕСНИЧКЕ НИТИ
МЕЛАНИЈЕ ПАВЛОВИЋ” 2011. године

              Циљ пројекта програма Песничке нити Меланије Павловић” је упознавање са књижевним стваралаштвом песникиње Меланије Павловић (Руски Крстур, 9. 10. 1932- Нови Сад, 10. 11. 2002). Одбор Књижевних сусрета Песничких нити Меланије Павновић, који је основан 9. октобра 2007. године у оквиру Друштва за русински језик, књижевност и културу, Нови Сад. Први председник Одбора манифестације био је мр Луја Хајдуковић. До сада су одржане четири манифестације посвећене Меланији Павловић и то: 2007, 2008, 2009. и 2010. године, а у току је и пета 2011. године.

                У оквиру програма манифестације за 2011. годину је планирано следеће:
                 1. анализа и публиковање превода са креативних радионица ученика основних и средњих школа одржаних током 2010. године, као и ликовних радова са радионица деце предшколског узраста
- реализовано у првој половини 2011. године
2. одржавање Пете манифестације Песничке нити Меланије Павлович у виду Саветовања са темом „Књижевно стваралаштво за децу на русинском језику“
- 3. децембар 2011. године
3. организовање књижевних сусрета посвећених стваралаштву Меланије Павловић, промоција књига и сликовница за децу објављених на русинском језику, одржавање стваралачких креативних радионица
- током новембра-децембра 2011. године 

У реализацији програма ће бити ангажовани чланови Одбора Песничких нити Меланије Павловић Ђура Лаћак, председник, Оливера Шијачки, секретар, Аница Абаџин, Звонимир Павлович, Хелена Хафич Стојков, Штефан Худак, Ирина Харди Ковачевић, Леона Хајдук, Наталија Кањух, Нада Недељковић, Ирина Папуга, Наталија Рамач, Меланија Римар, Владимир Салонски, Јелисавета Буљовчић Вучети, чланови, а као и ранијих година на скупу се очекује и присуство поштовалаца књижевног стваралаштва Меланије Павловић, дечјег часописа Захратка, наставника русинског језика и ученика, русинских медија итд.

Финансијска средства за реализацију 5. књижевне манифестације Песничких нити Меланије Павловић у 2011. годиниподржала је Градска управа за културу Новог Сада у износу од

 

 

ДРУШТВО ЗА РУСИНСКИ ЈЕЗИК, КЊИЖЕВНОСТ И КУЛТУРУ
ДРУЖТВО ЗА РУСКИ ЯЗИК, ЛИТЕРАТУРУ И КУЛТУРУ
Секција Друштва у Бачинцима - Секция Дружтва у Бачинцох
Литерарни секциї „Микола М. Кочиш” и „Бошко Урошевич”, Бачинци

4. ПОЕТСКИ НЇТКИ МЕЛАНЇ ПАВЛОВИЧ (2010)

Информуєме вас же пиятак, 10. септембра 2010. року у Основней школи „Бранко Радичевич“, Оддзелєня у Бачинцох у рамикох 4. манифестациї „Поетски нїтки Меланиї Павлович“ отримана Литературно-прекладательна роботня, а положене и квеце на гроби учительох Мариї Марчи Ракичовей и Бошка Урошевича на бачинским теметове.

У роботнї вжали учасц школяре (21) хтори прекладали тексти наших пистельох зоз руского на сербски и зоз сербского на руски язик, або писали шлєбодни состави. Надпомнуте же ше роботня отримує у рамикох 4 децениї од снованя Дружва за руски язик, литературу и културу (1970-2010) чиї перши предсидатель бул Микола М. Кочиш (1928-1973) по хторим и ноши мено Литературна секция у Бачинцох, а тиж и же його перше роботне место як учителя були праве Бачинци 1947. року.

Тиж поведзене же 10. септембра 1933. року у Бачинцох народзени учитель Бошка Урошевича (1933-1971) чийо мено ноши Литературна секци хтора роби по сербски, а и же писателька Мелания Павлович 90-рокох нащивйола Школу у Бачинцох на вецей заводи (читала стихи и приповедки).

Представена єй кнїжка прекладох прозиї и поезиї „Белави лєт-Плави лет” видата 2009. року у Новим Садзе (кнїжка подарована школскей библиотеки). Шицки учашнїки роботнї достали припознаня, зоз надпомнуцом же ше читанє составох и прекладох орґанизує на єдним од идицих литературних сходох у бачинскей школи (под час Дньох Миколи М. Кочша або подобне). Роботню зоз школярами орґанизовали: Нада Ракич, Златица Сивч Здравич и Иринка Папуґа.

БАЧИНЦИ - КУЛТУРА
Литературно-прекладательна роботня
БАЧИНЦИ, 9. септембер 2010. (Рутенпрес) - У ОШ "Бранко Радичевич" у Бачинцох, на ютре будзе отримане литературне стретнуце - Прекладательно- литературна роботня, а у рамикох 4. манифестациї “Поетски нїтки Меланиї Павлович”.
Литературне стретнуце орґанизую Литературни секциї бачинскей школи, котри ноша мено Миколи М. Кочиша и Бошка Урошевича, вєдно зоз Секцию Дружтва за руски язик, литературу и културу у Бачинцох. Програма почина на 12 годзин..
У ОШ “Бранко Радичевич” у Бачинцох, настава руского язика, як виборного предмету, почала 3. септембра, а з дзецми роби наставнїца Златка Сивч Здравич.

 

Литерарне секције „Бошко Урошевић” и „Микола М. Кочиш”
Литерарни секциї „Микола М. Кочиш” и „Бошко Урошевич”

 4. песничке нити Меланије Павловић * 4. поетски нїтки Меланиї Павлович

Обавештавамо вас да ће се у петак, 10. септембра 2010. године у 12 часова у Основној школи „Бранко Радичевић“, Одељења у Бачинцима у оквиру 4 манифестације „Песничке нити Меланије Павловић" одржати литерарно-преводилачка радионица

Информуєме вас же ше на пиятак, 10. септембра 2010. року на 12 годзин
у Основней школи „Бранко Радичевич“, Оддзелєня у Бачинцох у рамикох 4. манифестациї Поетски нїтки Меланиї Павловичотрима литературно-прекладательна роботня *

Биће положено цвеће на гробове бачиначких учитеља Бошка Урошевића и Марије Ракић
Будзе положене квеце на гроби бачинских учителох Мариї Марчи Ракичовей и Бошка Урошевича

 

Мелания Павлович                   Меланија Павловић
БЕЛАВИ  ЛЄТ               ПЛАВИ  ЛЕТ
Вибор з поезиї и прози                                  Избор из поезије и прозе

 

Поволуєме Вас на 3. манифестацию „Поетски нїтки Меланиї Павлович"
и Явну годзину руского язика школярох хтори виучую руски язик як факултативни предмет у новосадских штреднїх школох хтори ше отримаю
соботу, 7. новембра 2009. року на 11 годзин у Руским културно просвитним дружтве, Нови Сад, Йована Суботича 8

*

О књизи говоре: мр Лука Хајдукович, Ђура Лаћак, Штефан Худак, Давид Кецман Дако и представници издавача, а стихове и текстове Меланије Павловић читају ученици новосадских средњих школа који изучавају русински језик

 

Free Dreamweaver Template from JustDreamweaver.com